De witte duif als symbool
De duif als symbool voor liefde, trouw, vrede, vernieuwing en de Heilige Geest. Loslaten van bruidsduiven is gebaseerd op symboliek.
In vele culturen, van de oude Grieken tot de indianen, zijn duiven omgeven met een aureool van liefde. Een paartje duiven is het symbool van de liefde tussen twee mensen. Bij sommige huwelijksfeesten laat het bruidspaar 'bruidsduiven' los. Duivenparen broeden gezamenlijk eieren uit en blijven als koppel bij elkaar. Het loslaten van bruidsduiven staat voor: trouw aan elkaar en elkaar toch de vrijheid gunnen.
In diverse religies is de duif een belangrijk symbool. In het verhaal over de zondvloed zoals deze beschreven staat in Genesis 6 zendt Noach een duif uit de ark om de omgeving te verkennen. Als de duif na de eerste keer terugkomt heeft zij geen enkel teken bij zich. De aarde is dan nog onbewoonbaar. De tweede keer brengt zij een olijftak mee, waarmee zij aantoont dat het waterpeil gedaald is. De olijftak is het symbool van vrede, zowel uiterlijke vrede als innerlijke vrede. De derde keer komt de duif niet terug naar de ark omdat vrede en harmonie hersteld zijn.
In tekeningen en schilderijen uit de middeleeuwen staat een horizontaal vliegende duif met een olijftakje voor vrede, eenheid en verzoening. Vandaag de dag wordt dit symbool nog steeds gebruikt om de wens naar vrede uit te drukken.
Als er in heilige teksten sprake is van een vogel, is dat vaak een verwijzing naar de menselijke ziel. De witte duif die opstijgt kan worden gezien als de gereinigde ziel die zich verheft in de hogere geestelijke gebieden.
De neerdalende duif is het symbool van de Heilige Geest, de kracht die de mens kan voeren tot heelwording. Die visie is ontleend aan Johannes 1: 32 : En Johannes getuigde en zeide: Ik heb aanschouwd, dat de Geest neerdaalde als een duif uit de hemel, en Hij bleef op hem. Het zal duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een echte duif, maar om een vergelijking: er staat immers "als een duif ".
Witte Gelegenheids Duiven
Verhuur Witte Duiven
© Webdesign Wilfred Hamelink